Milieuvriendelijke koffiebekers met uw boodschap!

Single Use Plastic (SUP)

Maatregelen uit de Single Use Plastic (SUP) richtlijn
De Europese Commissie heeft een SUP (Single Use Plastic) richtlijn opgesteld (Richtlijn SUP per 03-07-2021) om de hoeveelheid plastic afval sterk terug te dringen. Door de zogeheten SUP-richtlijn verdwijnen binnenkort enkele producten uit ons assortiment en moeten plastic en kartonnen drinkbekers per 3 juli a.s. worden voorzien van een verplichte SUP-markering. De EU-lidstaten treffen zo de maatregelen die nodig zijn om er voor te zorgen dat tegen 2025 77% en tegen 2030 90% van de single use plastics gescheiden wordt ingezameld. 


Verbod op een aantal bekende disposables
Vanaf zaterdag 3 juli 2021 komt er een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten. Het gaat om het plastic (PS) bestek, de plastic roerstaafjes en rietjes, plastic borden en EPS schuim maaltijdbakken en drinkbekers, inclusief deksels. Deze artikelen komen in het Europese zwerfafval bovengemiddeld terug, en dat is dan ook de reden dat de nieuw richtlijn juist deze disposables per 3 juli a.s. verbiedt. 


Verplichte SUP markering op koffiebekers vanaf 3 juli 2021
Op 3 juli 2021 gaat de verplichting uit de SUP richtlijn in om kartonnen bekers met plastic coating van een markering te voorzien. Hiermee geven we aan hoe de beker weggegooid moet worden en dat deze is voorzien van een plastic coating. De markering bestaat uit een rood en een blauw vak met daaronder de tekst "PRODUCT BEVAT PLASTIC". Naast vermelding op bekers, heeft deze verplichte markering ook consequenties voor het ontwerp van uw koffiebeker. 


Hoe ziet de SUP markering er uit?
De verplichte markering bestaat op dit moment uit twee even grote vakjes met pictogrammen, rood en blauw, met daaronder de tekst "PRODUCT BEVAT PLASTIC". Voor de kartonnen bekers die wij produceren is de minimale grootte 1,4cm x 2,8cm.


Waar wordt de markering aangebracht op de koffiebeker?
Voor gewone koffiebekers geldt een horizontale markering van minimaal 300dpi op de buitenkant, zo ver mogelijk verwijderd van de rand (mondcontact wordt zo vermeden), maar niet aan de onderkant. De tekst "PRODUCT BEVAT PLASTIC" wordt in hoofdletters aangebracht, in lettertype Helvetica Bold. De lettergrootte is ten minste 5 punten voor bekers van minder dan 500cc en 6 punten voor bekers van 500cc of meer.


SUP markering op Koffiebekers
Meerdere afzetlanden = meerdere vertalingen
Worden de producten ook in andere EU landen worden ingezet, dan moet naast de NL tekst ook in de andere officiële taal/talen vermelden. Of per land de tekst "PRODUCT BEVAT PLASTIC" in de officiële taal.

De SUP pictogrammen kunt u via de volgende link downloaden.

Wij kunnen ons voorstellen dat dit vragen met zich meebrengt en wij staan klaar om deze te beantwoorden.
U kunt contact opnemen via:
Mail: rijswijk@resolutie.nl
Telefonisch: 070 - 319 27 27
U kunt ons ook vinden op: Resolutie Rijswijk.